Wiele z nas nie ma czasu na codzienne, wielogodzinne gotowanie. Szukamy pomysłów na proste, ale jednocześnie pyszne obiady, które pozwolą na długo zachować uczucie sytości. W jaki sposób ugotować smaczny, łatwy obiad?
Oparty na mięsie
Dania obiadowe z dodatkiem mięsa wydają się trudne do przygotowania. Tymczasem nie trzeba być mistrzem kulinarnym, żeby móc rozkoszować się smakiem mięsa. W kontekście łatwego obiadu najlepiej sprawdzają się:
- mięso z kurczaka,
- mięso z indyka,
Wszystko dlatego, że ich przygotowanie nie zajmuje zbyt wiele czasu. Wystarczy tylko ugotować lub podsmażyć mięso w ulubionych przyprawach. Dzień wcześniej możemy je zamarynować w oleju i dodatkach, aby było bardziej aromatyczne. Do mięsa doskonale pasują różnego rodzaju dodatki skrobiowe, na przykład ziemniaki. Możemy je tradycyjnie ugotować lub przyrządzić w piekarniku. Ważny jest również dodatek warzywny – latem doskonale sprawdzi się surówka ze świeżych warzyw, zimą zaś gotowane warzywa mrożone. Przygotowanie takiego obiadu nie zajmie więcej niż pół godziny.
Dania warzywne
Przygotowanie warzywnego dania obiadowego również nie należy do skomplikowanych. Łatwe obiady oparte na warzywach to tak zwane dania jednogarnkowe. Doskonałym pomysłem będzie leczo. Aby je przygotować potrzebujemy:
- cukinię,
- paprykę,
- czosnek,
- pomidory,
- bakłażana,
- fasolkę szparagową lub białą.
Do warzyw możemy dodać również makaron – wtedy nie mamy do czynienia z typowym leczo, jednak posiłek będzie zdecydowanie bardziej sycący. Całość musimy oczywiście odpowiednio przyprawić – nie może zabraknąć w daniu oregano, pieprzu, soli czy odrobiny chilli. Z ulubionych warzyw możemy zrobić obiad z dodatkiem makaronu, ziemniaków czy kaszy. Co więcej, dodatek fasoli zapewni nam odpowiednią porcję białka, dzięki czemu danie będzie bardziej wartościowe i sycące.
Łatwy obiad na już
Nie zawsze mamy choćby pół godziny na przygotowanie obiadu. Czasami jemy w biegu, poszukując tym samym pomysłów na obiad, który można ugotować w 10 minut. Doskonałą propozycją będzie z pewnością:
- makaron z twarogiem i owocami,
- ryż z owocowym koktajlem,
- makaron z mrożonymi warzywami,
- jajka sadzone na maśle z grzankami.
Chcąc nieco przyspieszyć przygotowanie posiłku możemy skorzystać ze zdrowych produktów gotowych, takich jak mrożonki czy warzywa konserwowe. W sklepach możemy również kupić dobrej jakości sosy do makaronów czy mięs, które warto wykorzystać, gdy nie mamy czasu na przygotowanie własnych. Dzięki temu obiad możemy ugotować nawet w kilka minut, zamiast sięgać po niezdrowe przekąski.